Elbilar bidrar till minskade utsläpp trots ökad trafik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 feb 2022

Förra året rapporterades Trfikverket en rekordstor minskning av koldioxidutsläppen från personbilar under 2020. I genomsnitt släppte varje bil ut 93 gram koldioxid per kilometer, en monskning med 22,5 procent från genomsnittet 120 gram per kilometer året innan.

Ökningen av elbilar var då en bidragande faktor till minskning. Störst roll spelade ändå den minskade trafiken i spåren av coronapandemin.

Men när Trafikverket nu släpper siffror över utsläppen för 2021 är det elbilarna som kan ta åt sig en stor del av äran för ytterligare minskning.

Trafiken ökade nämligen med fyra procent – samtidigt som utsläppen av koldioxid minskade med 0,3 procent jämfört med året innan.

Sett till endast nya bilar var minskningen av utsläpp hela 20 procent. Det förklaras med att den ökande försäljningen av elbilar som nu utgör just 20 procent.

Takten i minskningen måste ändå öka betydligt mer för att nå Sveriges klimatmål. De säger att utsläppen från vägtrafik ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010 års nivåer.

– Då behöver vi minska utsläppen med nio procent per år. Och det är egentligen tre orsaker till att utsläppen har minskat. Det är energieffektiviseringen, det är elektrifieringen som slog igenom stort förra året och det är ökad andel biodrivmedel, säger Marie Hagberg Backlund som är avdelningschef hos Trafikverket till Sveriges Radio.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: