Elbilar en tredjedel av nyregistreringar i mars

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 apr 2022

Branschorganisationen Bil Sweden har bytt namn och kallar sig nu Mobility Sweden. Och precis som tidigare börjar varje ny månad med att presentera statistik över nybilsregistreringen från föregående månad.

Under mars sjönk antalet med 40 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt registrerades 28 710 nya personbilar.

Det stora tappet beror delvis på att det skedde rekordmånga registreringar i mars 2021. Men den fortsatta bristen på halvledare och Rysslands invasion av Ukraina orsakade även stora produktions- och leveransproblem för tillverkarna.

Elbilarnas andel fortsätter däremot att öka. I februari utgjorde helt eldrivna bilar en fjärdedel av nyregistreringarna – i mars en tredjedel.

Totalt handlade det om 9 141 registrerade elbilar, vilket är en ökning med 250 procent jämfört med mars förra året.

Även där är det värt att nämna att många väntade med att registrera in sin elbil innan den 1 april förra året när klimatbonusen höjdes från 50 000 till 70 000 kronor.

Den mest registrerade elbilen i mars var Tesla Model Y med 1 363 exemplar. Tesla knep även andraplatsen med Model 3, som registrerades 990 gånger under mars, följt av Volkswagen ID.4 med 906 exemplar.

Sett till årets första tre månader är Kia Niro EV i topp som årets mest registrerade elbil hittills med 2 480 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: