Prov: BMW iX1 – välbyggd och snabb
Fredrik Sandberg
25 okt 2022
Vid årsskiftet rullar nya BMW iX1 ut på svenska marknaden. Vi fick en första provkörning i Danmark och överraskas av några saker.
BMW spänner elbilsmusklerna ännu hårdare och rullar ut ännu en modell på marknaden. Nu har turen kommit till den minsta suvmodellen, som får elektrisk drivlina och ett batteripack på 64,7 kWh tillgänglig energi (den totala mängden som ryms i batteriet är 68 kWh).
Den kommer än så länge endast som fyrhjulsdriven. Motorerna ger ett vridmoment på 494 Newtonmeter och har en samlad effekt på 230 kW (313 hk), i vad som kallas systemeffekt. Den största kraften hittar vi på främre motorn, vilket skvallrar om att en billigare version blir framhjulsdriven. När och om en sådan dyker upp är i dagsläget mycket oklart.
Med fyrhjulsdrift får man med andra ord en finfin prestanda. Topphastigheten är 180 km/h och till 100 km/h från stillastående tar det 5,6 sekunder om man stampar ner gaspedalen i botten. Det är alltså en pigg bil vi slår oss ner i för en provkörning.
Vi befinner oss i norra Danmark i trakterna kring Skagen, och den danska landsbygden visar sin bästa sida denna höstdag. Vi åker på led med BMW:s tyske presschef i bilen längst fram. Körningen ”på ett snöre” beror på att bilarna vi rattar är förseriebilar. BMW vill inte släppa loss oss som kalvar på grönbete.
Att köra på led ger inte en fullödig upplevelse. Men vi gör vad vi kan med accelerationer och undanmanöversvängar för att få en känsla för bilen.
Det är som sagt en rask bil som ger en kvick respons, styrningen är precis och tajt. Det är främst sportläget som bjuder på elbilsrycket, det är mjukare ställt i ekonomiläget, men när man väl fått upp farten ger den bra respons även i det läget. För att vara en suv känns den välbalanserad och kul.
Men det är inte körupplevelsen som är det initiala intrycket. Bilen är tyst, komfortabel och välbyggd. Det är snyggt men inte vräkigt som i iX:en. Snarare stramt och elegant. Det mesta känns igen från i4:an när det kommer till infotainmentsystemet, även om vi inte kan hitta varvräknaren, som finns i bakhjulsdrivna i4:an.
När nu BMW har mer än fläskiga iX och Kinabyggda iX3:an (som sitter på en äldre plattform) och dundrar ut med en liten kompaktsuv har man potential att nå en bredare målgrupp.
Samtidigt är instegspriset på 639 600 kronor inte direkt någon folklig nivå.
Men även om det rör sig om märkets minsta suv är det ingen kortväxt krabat. Den är 4,5 meter lång och 1,85 meter bred och 1,62 meter hög. Hjulbasen är 2,69 meter. Den är i yttermått väldigt lik Volkswagen ID 4, som är 8,4 centimeter längre men bara 0,7 centimeter bredare och 1,5 centimeter högre. Ändå räknas ID 4 nog in i en annan klass.
Här blir BMW:s val att inte bygga sina elbilar (vid sidan om iX) på en ren elbilsplattform synlig. Även om hjulbasen bara är 7,1 centimeter längre i ID 4:an än i iX1 hittar man ofantligt mer utrymme i folkan. I BMW iX1 får man mer motorhuv och mindre innerutrymmen, och anledningen är att en ren elbilsplattform gör att man kan flytta fram förarpositionen och i stort sett placera hjulen i varje hörn.
Vad gäller iX1 ska den även gå att bygga som fossilbil med förbränningsmotor, vilket alltså inte är optimerat för en elbil. Baksätet i iX1 blir därför i minsta laget, framför allt för de som tänker ha annat än mindre barn som passagerare. Jag slår mig ner bakom en man som är 1,90 lång och får inte in benen bakom sätet.
Lastutrymmet bak är på 490 liter, vilket är 53 liter mindre än i id 4:an. Ingen frunk hittar vi under huven.
– Det behövs inte, folk har laddkabeln i lastutrymmet bak, säger presschefen från Tyskland.
Men ett bättre lastutrymme under huven är praktiskt när man ska packa mycket. Nåväl, jag börjar inte argumentera om detta. Här finns utrymme för storhandling, även om bilen inte är storpackarens förstaval.
När det gäller räckvidden har man ett mindre batteripack än i BMW i4, 64,7 kWh jämte 80,7 kWh. Man har också ett sämre luftmotstånd, även om bilen är mindre till yttermåtten, är den högre sin suvkostym.
I den 13-gradiga värmen med körning på mindre vägar med en lägre snittfart än på motorvägar imponerar ändå iX1:an.
Vi lämnar med 70 procent av batteriet och återvänder med 40 procent kvar. 11,47 mil avverkades. Det ger en räckvidd på 38,23 mil. Förbrukningen landar på 1,67 kWh per mil. Det är bra siffror för en suv.
Med en snabbladdningskapacitet på 130 kWh (10–80 procent ska ta 29 minuter) är bilen väl lämpad för långkörning. Dessutom går den att ladda med 22 kW AC.
Svaret på frågan om man inte ska välja en BMW i4 eDrive40 i stället, den kostar lika mycket … nej, det gör den inte. Priserna stiger för varje månad. Den kostade tidigare i år 625 000 kronor, men ligger nu på 679 500. Så den har blivit dyrare, men det är ändå en mer kompetent bil när det kommer till körsträcka. Men då får man inte fyrhjulsdrift, och inte en suv. Och det senare verkar vara vad många efterfrågar i dag.
Det finns flera märken som erbjuder större utrymmen och bättre räckvidd till ett lägre pris än BMW iX1. Men den initiala körupplevelsen ger ändå vid handen att BMW har en övertygande bil, även om priset ligger väl högt.
Fakta BMW iX1
Pris: Från 639 600 kr |
Räckvidd: 440 km |
Snabbladdning: 130 kW |
Ombordladdare: 22 kW |
Max motoreffekt / vridmoment: 230 kW/494 Nm. |
0–100 km/h: 5,6 sek |
Toppfart: 180 km/h |
Antal platser: 5 |
Tjänstevikt: 2 085 kg |
Lastutrymme: 490 liter |
Dragvikt: 1 200 kg |
Nybilsgaranti: 2 år |
Batterigaranti: 8 år eller 16 000 mil |
I korthet:
Plus:
> Härlig körupplevelse.
> Låg förbrukning.
Minus:
>Litet baksäte.
>Högt pris.