Rimac pressar prestandan med ny version av Nevera

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 aug 2024

Den eldrivna supersportbilen Nevera från kroatiska Rimac har mer än en gång visat vad den går för. Under en dag förra året slog bilen inte mindre än 23 nya rekord och med sina fyra elmotorer bjuder Nevera på 1.914 hästkrafter och ett vridmoment på 2.360 Nm.

Om det inte räcker lanserar Rimac nu en något omarbetad version som döpts till Nevera R. Enligt grundaren Mate Rimac var syftet med Nevera att ta fram en eldriven supersportbil som även var rymlig och bekväm för att kunna köras långa sträckor.

– Men vi anpassar oss hela tiden efter kundernas önskemål, och många ville ha en bil som verkligen framhävde Neveras kurvtagningsegenskaper med hjälp av all den avancerade teknik som finns ombord. Vi svarade med Nevera R: allt DNA från den rekordbrytande Nevera, men lättare, snabbare och mer fokuserad, säger Matte Rimac.

Den här gången ligger fokus alltså på bankörning och för det har Rimac både sänkt vikten och ökat effekten hos motorerna som gör att Nevera R kommer med 2.107 hästkrafter. Med en ny generation av tillverkarens teknik för torque vectoring, tillsammans med ökad downforce och förbättrad traction control ska Nevera R vara en ännu bättre kurvbitare än sin föregångare.

Ursprungliga Nevera har en räckvidd på 49 mil från det egenutvecklade batteripaketet på 120 kWh. Då räckvidden spelar mindre roll vid bankörning har batteriets storlek minskats och är hos Nevera R på 108 kWh. Med det sänks vikten något och Nevera R klarar sprinten från 0-100 km/h på 1,81 sekunder. Toppfarten är 412 km/h, vilket också var hastigheten som “vanliga” Nevera kom upp i med High Speed Mode aktiverat då bilen slog rekordet som världens snabbaste serietillverkade elbil.

Rimac Nevera R kommer endast att tillverkas i 40 exemplar. Som den som vill säkra en bil får vara snabb, samt ha en tjock plånbok. Priset börjar på 2,3 miljoner euro vilket motsvarar omkring 26 miljoner kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: