Northvolt bromsar in – kraftig sparplan presenterad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 sep 2024

Batteritillverkaren Northvolt är nu klar med den “strategisk översyn” av verksamheten som inleddes tidigare i år. Och resultatet innebär en rejäl inbromsning, inklusive uppsägningar av personal och pausade satsningar.
– Med den strategiska översyn som nu pågår måste vi vidta en del tuffa åtgärder i syfte att säkra grunden för Northvolts verksamhet för att förbättra vår finansiella stabilitet och stärka vår operativa utveckling, säger Northvolts vd och grundare Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Ett direkt resultat är att den delen av fabriken Northvolt Ett i Skellefteå där det sker tillverkning av katodmaterial stängs ned på obestämd tid, med uppsägningar av personal som följd. Beslutet beskrivs som nödvändigt för att kunna skala upp tillverkningen vid fabriken. Och att lyckas komma igång med storskalig cellproduktion är nu huvudmålet för fabriken i Skellefteå. Utöver det bekräftas återigen att det inte blir någon tillverkning av katodmaterial i Borlänge och fabriken Northvolt Dwa för batterisystem i Polen kan komma att delvis eller helt säljas till någon annan aktör.

Batterifabriken som byggs gemensamt med Volvo i Gäteborg ska inte påverkas av sparpaketet.

Samarbetet inom företaget NOVO med Volvo kring en batterifabrik i Göteborg ska inte påverkas av den strategiska översynen. Det samma gäller de planerade batterifabrikerna Northvolt Drei i Tyskland och Norhvolt Six i Kanada. De tre projekten kan däremot komma att försenas, skriver Northvolt som lovar att ge besked kring saken senare i höst. Att fabriken i Kanada kan försenas med upp till ett och ett halvt år har vi redan rapporterat om.

Under våren och sommaren drabbades Northvolt av flera ekonomiska bakslag. Samma vecka som det stod klart att planerna på en katodfabrik i Borlänge läggs ned kom nyheten att BMW drog tillbaka en beställning på battericeller värd 2 miljarder euro, över 22 miljarder kronor. Orsaken uppgavs vara att BMW tröttnat på att vänta på den försenade leveransen och att celler som levererats inte höll måttet. Kort efter det meddelade tyska tidningen Automobilwoche att Volkswagen undersöker om Northvolt klarar av att leverera de battericeller som avtalats. Eventuellt måste Volkswagen annars “omorganisera” sin planer, enligt uppgifterna. Både BMW och Volkswagen har investerat stora summor i Northvolt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: