Uppgift: Northvolt tappar miljardkontrakt med BMW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 jun 2024

Igår stod det klart att Northvolt skrotar planerna på tillverkning av aktivt katodmaterial i Borlänge. Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Nises ska Northvolt begrundat beslutet med “det allmänna ekonomiska läget och bolagets ställning” och till Elbilen svarade Northvolt att det “genomförs en strategisk översyn” kring planerna i Borlänge.

Från Tyskland kommer nu uppgifter som pekar på problem för Northvolt att leverera vad som avtalats till kund. I det här fallet handlar det om BMW, som enligt tidningen Manager Magazin har sagt upp det avtal som slutits med Northvolt om leveranser av battericeller. Enligt tidningen handlar det om ett avtal värt två miljarder euro, vilket motsvarar 22,4 miljarder kronor.

Några källor till uppgifterna namnges inte, men BMW uppges ha tappat tålamodet av flera anledningar. Leveranserna skulle enligt avtalet komma igång i år, men Northvolt ska inte kunnat leverera mängden celler som BMW behöver. I dagsläget har Northvolt endast en fabrik i drift i Skellefteå. Fler är planerade både i Europa och Kanada, men det kommer dröja innan de är igång.

Utöver det uppger tidningen att kvaliteten på cellerna inte ska ha motsvarat förväntan hos BMW. Northvolt började leverera battericeller till partners i maj 2022, men det har inte nämnts till vilka. Förutom BMW har också Volkswagen investerat i den svenska batteritillverkaren, som även bygger en batterifsbrik i Göteborg tillsammans med Volvo.

Nästa år lanserar BMW en ny generation elbilar som går under samlingsnamnet Neue Klasse. Med det införs också cylindriska battericeller, till skillnad från dagens prismatiska. Northvolt skulle leverera celler av den senare typen, något som BMW alltså kommer ha mindre behov av i framtiden i takt med att elbilar inom Neue Klasse ersätter dagens modeller.

Samarbetet mellan de båda företagen ska fortsätta även i framtiden. Northvolt uppges också komma att leverera även cylindriska celler till BMW. Då från batterifabriken Northvolt Drei som nu byggs i norra Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!