Northvolt skrotar planer på fabrik i Borlänge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jun 2024

I år skulle den svenska batteritillverkaren Northvolt inleda tillverkning av aktivt katodmaterial i Borlänge. Det var planen när det stod klart att företaget köpte Stora Ensos nedlagda pappersbruk vid området Kvarnsheden där. Något som gav hopp om upp till 1.000 nya jobb i Borlänge.

Men nu läggs planen på tillverkning där ned, skriver Dagens Industri med hänvisning till kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Erik Nises.
– Det är för tidigt att vara besviken. Företaget har fortfarande alla möjligheter att agera på det sätt som krävs för att ta ansvar för situationen, om man inte klarar att stå vid sina tidigare löften, säger han till tidningen.

2022 köpte Northvolt det nedlagda pappersbruket i Borlänge från Stora Enso.

Till Borlänge Tidning säger Erik Nises att Northvolt “hänvisat till det allmänna ekonomiska läget och bolagets ställning” som bakgrund till beslutet. I stället för en fabrik med den för batteritillverkning viktiga komponenten uppges Northvolt nu i stället planera att sälja marken de köpt i Borlänge.

– Vi utför just nu en storskalig expansion i Sverige, Tyskland och Kanada, baserat på efterfrågan från våra kunder och investerare. Samtidigt genomförs en strategisk översyn angående Kvarnsveden, och vi har en diskussion med flertalet aktörer inklusive kommunen om sitens framtid. Den diskussionen pågår dock fortfarande, så vi kommer återkomma med fler kommentarer när ett beslut har fattats, säger Matti Kataja, kommunikationschef hos Northvolt, i en kommentar till Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!