Här är landet med bäst förutsättningar för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2024

Eldriften har tagit fart i Danmark och under årets första sex månader stod elbilar för 45 procent av nybilsförsäljningen där. I juli utgjorde de också en majoritet av alla bilar som såldes då de stod för 51 procent.

Och förutsättningarna för att elbilarna ska fortsätta växa i Danmark är bra. I den årliga rankingen EV Index från analysföretaget HERE Technologies och konsultfirman SDB Automotive värderas länder utifrån hur möjligheterna ser ut för att ställa om till eldrift och hur långt de kommit i det. Med 76,4 poäng av 100 är det i år Danmark som hamnar på första plats. Ett rejält kliv upp i rankingen för vårt grannland, som i förra årets index fick nöja sig med en sjätteplats.

Sverige tilldelas 61,67 poäng, vilket betyder en niondeplats och ligger med det efter länder som Bulgarien, Belgien, Tyskland och Österrike. Samt naturligtvis Norge, som med 73,34 poäng hamnar knappt efter Danmark.

Länderna tilldelas poäng i de fyra kategorierna antal laddpunkter i förhållande till mängden vägar, genomsnittlig effekt vid laddplatser, elbilarnas marknadsandel samt landets förhållande mellan antalet elbilar och laddpunkter. För varje kategori går det att få 25 poäng och Sverige kommer med 24,1 poäng nästan upp i full pott i kategorin för elbilarnas marknadsandel.

Sämre gick det kategorin för förhållandet mellan antalet elbilar och laddpunkter där Sverige tilldelades endast 10 poäng av de 25 möjliga. Det är också i den kategorin som förra årets etta Norge har tappat stort. Enligt analytikerna har antalet offentliga laddplatser där minskat något under det senaste året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: