Stort varsel hos Northvolt – så många får gå

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2024

Northvolt är mitt uppe i att genomföra ett omfattande sparpaket för att lyckas rädda det krisande företaget. Förutom att lägga ned delar av den egna produktionen och köpa in bland annat katodmaterial utifrån har det varit tydligt att anställda även kommer tvingas lämna företaget.

Och det i stor omfattning, vilket nu står klart när Northvolt meddelar att företaget genomför en personalnedskärning på 1.600 personer. Det handlar då om anställda vid verksamheten i Sverige, och innefattar 1.000 personer vid fabriken Northvolt Ett i Skellefteå, 200 personer vid forskningsanläggningen Northvolt Labs i Västerås, samt ytterligare 200 vid kontoret i Stockholm.

Northvolt beskriver nedskärningarna som en “reviderad omfattning av verksamheten i Sverige” med fokus på att lyckas skala upp tillverkning av battericeller vid fabriken Northvolt Ett. I ett första skede till en årsproduktion på 16 GWh, tidigare har Northvolt höjt det ursprungliga produktionsmålet där från 40 till 60 GWh per år. Även arbetet vid Northvolt Labs ska minska. Så sent som för en månad sedan hette det att företaget stärkte verksamheten där genom att flytta utveckling i USA dit och samla forskningen kring flera olika battericeller som litiumjon, natriumjon och litiummetall på ett ställe.

Peter Carlsson, vd hos Northvolt.

– Vi måste nu fokusera all energi och alla investeringar på vår kärnverksamhet. En framgångsrik upprampning av produktionen vid Northvolt Ett är avgörande för att vi ska kunna leverera till våra kunder och möjliggöra en hållbar affärsverksamhet, säger Northvolts vd och grundare Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

I det beskriver han också beslutet om de stora nedskärningarna som tuffa, men nödvändiga för Northvolts framtid. Tidigare i år skrotade BMW en beställning på battericeller värd över 20 miljarder kronor. Orsaken uppgavs vara att den tyska tillverkaren tröttnat på förseningen av de utlovade cellerna från Northvolt Ett.

Ett stort antal av de som nu får lämna företaget är ingenjörer. Det framgår av ett pressmeddelande från Sveriges Ingenjörer där Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt, att det har förts förhandlingar med Northvolt.

– Vi i Akademikerföreningen har tillsammans med övriga berörda fackförbund förhandlat med företaget i ett svårt läge. Det har varit väldigt svårt och utmanande. Nu kommer vi att lägga all vår tid åt att informera och ta hand om medlemmarna, säger Teodor Mellström.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: