Northvolts kris regeringsfråga i både Sverige och Tyskland

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 sep 2024

Northvolts chockbesked att 1.600 av de anställda i Sverige sägs upp är nu en sak som hanteras på regeringsnivå. Hårdast drabbas Skellefteå och fabriken Northvolt Ett där personalstyrkan skärs ned med 1 000 personer. Ytterligare 400 personer sägs upp vid forskningsanläggningen Northvolt Labs i Västerås, samt 200 vid kontoret i Stockholm.

Medarbetare till flera av regeringens ministrar ingår i en krishanteringsgrupp, som tillsatts för att hantera frågan, rapporterar Dagens Industri. Gruppen ska ha tillsatts redan innan beskedet om uppsägningar igår och leds av Sara Modig som är statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch.

Genom krishanteringsgruppen säger sig regeringen vara redo att “hjälpa med allt”, utom att gå in med pengar i Northvolt. Och trots sparpaket med skrotade satsningar och uppsägning av personal är just mer kapital något som Northvolt är i behov av. Om tidigare investerare är redo att gå in med mer pengar är i dagsläget oklart.

Även Tysklands handelsminister Robert Habeck säger sig vara “i ständig kontakt med Northvolt”. Framtiden för batterifabriken Northvolt Drei som nu byggs i norra Tyskland är oklar. Tyska staten har gått in och stöttat fabriken med totalt 902 miljoner euro, över 10 miljarder kronor, genom lån, subventioner och garantier.

Northvolt har sagt att arbetet med Northvolt Drei, samt fabriken som byggs i samarbete med Volvo i Göteborg och Northvolt Six som byggs i Kanada, ska fortsätta men eventuellt kan försenas. Mer information kring det ska ges senare i höst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: