Snart endast eldrivna stadsbussar i Kristianstad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 sep 2024

Sedan slutet av förra sommaren rullar endast eldrivna bussar i Lunds kollektivtrafik. Snart är det dags för samma sak i Kristianstad, som med det blir den andra av Skånes fyra största städer att ha en helt eldriven kollektivtrafik.

Kommande måndag, den 30 september, tas 23 nya elbussar från Solaris i trafik i Kristianstad. De ersätter då de sista gasbussarna som ännu används. Precis som i Lund innebär bytet till elbussar också att det blir mer plats för passagerarna genom en så kallad flexibel yta för barnvagnar, rullstolar och rullatorer. 20 av de nya bussarna är dessutom tre meter längre än de gasbussar som används idag.

Det handlar då om modellen Solaris Urbino 15 Electric som är 14,6 meter lång och har en elmotor med en effekt på 270. Batteripaketet är på 560 kWh vilket ger bussen en räckvidd på 50 mil. Övriga tre bussar är av den lite mindre modellen Solaris Urbino 12 Electric, och som namnet antyder mäter den 12 meter på längden. Motorn har här en effekt på 250 kW och batteripaketet på 420 kWh ger en räckvidd på 45 mil.

– Utöver att vi blir mycket miljövänligare så kommer vi även få betydligt tystare bussar än vad vi är vana vid i Kristianstad, både för våra resenärer ombord och för allmänheten utanför bussen. Sommartid kan vi räkna med svalare resor då klimatanläggningen är mycket effektivare i de nya elbussarna, säger Saman Tondnevis, chef för Affärsområde buss på Skånetrafiken.

De nya bussarna ska också göra arbetet enklare för förarna. Bussarna kommer bland annat med digitala backspeglar för bättre sikt både på dagen och när det är mörkt, samt assistanssystem som varnar för fotgängare och cyklister.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: