Blomhäll: Tack för min snabbare Tesla, Sören!

Tibor Blomhäll

Tibor Blomhäll

4 sep 2023

Tack Sören, för att du gjorde min Tesla snabbare! Redan innan var den ruskigt snabb, accelererade från 0 till 100 på 4,4 sekunder. Men Sören gjorde så att tiden kapades med en halv sekund. Nu kan min Tesla Model 3 göra 0 till 100 på 3,9 sekunder!
Jaha, tänker nu några, vad gör en halv sekund? Märker man ens någon skillnad? Ja, det ska du veta, det gör man verkligen!

Gränsen mellan ruskigt snabb och skrämmande snabb acceleration verkar nämligen gå vid fyra sekunder. För nu när jag trampar gasen i botten är det inte längre bara bilen som ilar iväg som en oljad blixt. Man känner även huden strama i ansiktet och de inre organen flytta på sig. Vi lämnar nöjesparks-acceleration och börjar närma oss Nasa-acceleration.

Visst finns det Teslor som gör 0 till 100 ännu snabbare, ja faktiskt hela dubbelt så snabbt. Men så bråttom har jag inte. Ögonen ska sitta kvar i sina hålor, tack. Fast jag erkänner gärna att det är extra kul att trampa gasen i botten nu. Speciellt när man har passagerare. I snabba elbilar är det inte motorn som vrålar – det är passagerarna! 
Och tack vare elmotorns exakta styrning är det inget farligt att släppa elhästarna lösa. Man behåller kontrollen, hjulen spinner inte loss, man hamnar inte i diket. Utan bara katapulteras rätt in i horisonten.

Så hur gjorde Sören? Hur trimmade han min Tesla? Installerade han turbo? Dubbelsidiga fallförgasare? Är han en trollkarl till bilmekaniker?
Ärligt talat vet jag inte vad Sören har för yrke. Bilmekaniker? Bagare? Fritidskonsulent? Vem vet? Och han mekade inte på min bil. Nämen snälla någon. Sånt där höll man på med i förra århundradet.

Allt Sören gjorde var att köpa en Tesla Model Y. Och när han gjorde det använde han min rekommendationskod. Ett sätt att tacka för den hjälp och information han fått från mig. Genom att uppge någons rekommendationskod när man köper får man 5.000 kronor rabatt på bilen – och han vars kod man använde får 7.500 poäng. Som man kan byta till T-shirts, laddboxar, gratis snabbladdning – eller accelerations-boost.

Jag valde att använda mina poäng jag fått från Sören till att köpa just accelerations-boost till min bil. Istället för att betala 19.200 riktiga kronor för tillvalet köpte jag den med mina rekommendationspoäng i bilens mobilapp. Snål som jag är skulle jag inte betalat riktiga pengar för det – men med låtsaspengar är det ju gratis.
Jag tog fram mobilen, öppnade appen, valde accelerations-boost och betalade den med mina poäng. Några sekunder senare pep bilen till att tillvalet hade installerats. Japp, så enkelt var det.

Jag kunde alltså trimma min bil utan att behöva besöka verkstad, utan att behöva köpa massa grunkemojänger, utan att smutsa ner mina händer. Allt som behövdes göras var att ändra några nollor till ettor i styrprogrammet till bilens drivkretsar. Eller om det nu var ettor till nollor. Säkert lite både och. Och vips, bilens elmotorer kunde plötsligt snurra snabbare.

Förr i tiden var man tvungen att köpa sportpaket med större motor när man beställde bilen. Eller sabba garantin när man lät någon bilmekaniker trimma bilen i efterhand. Nu är det bara att ta fram mobilen.
Har man trevliga personer som Sören slipper man till och med betala med sina surt förvärvade slantar. Så, tack Sören för min snabbare bil!

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: