Blomhäll: Kul i baksätet

Tibor Blomhäll

Tibor Blomhäll

7 jul 2020

När någon säger ”en rolig, underhållande bil” tänker de flesta på vägegenskaper, köregenskaper, gasrespons och sånt. Inte på nya motorn Tesla har stoppat i sina bilar. Nej jag menar inte elmotorn
– utan spelmotorn Unreal Engine.

Unreal Engine har inget med ludicrous mode eller 0–100 acceleration att göra. Utan det är ett verktyg för 3D spel och den enda acceleration det bryr sig om är grafik-accelerationen.

Medan biltidningar skriver spaltmeter om hur det är att köra bilar är det väldigt få som bryr sig om hur underhållande bilen är när den står still. Ty låt oss inse, de flesta bilar är ungefär lika underhållande då som att se färg torka.

Tesla har totalt ändrat på detta och satsar nu på att deras bilar ska bli underhållande – även när de står still. Första resultatet av integrationen av grafikmotorn Unreal Engine var bilspelet Beach Buggy Racing som du kan spela på bilens mittskärm och där du styr med bilens egen ratt och pedaler. Eller med en spelkontroll (för er äldre: en ”joystick”). I nästa release kommer plattformsspelet Cuphead som kommer kräva att man ansluter en spelkontroll till bilen. Smaka på de orden: ansluta en spelkontroll till bilen.

Häromdagen skulle jag därför ut på lunchrasten och köpa en spelkontroll. ”Jaha vilken gaming consol har du köpt? Playstation? Xbox?” frågade mina kollegor. Mitt svar ”nej, jag ska ha den till bilen” resulterade i många höjda ögonbryn och undrande blickar. Ska han styra sin bil med en spelkontroll? Gick ratten sönder eller? Vaddå spela spel?

Så jag fick bjuda in dem på en spelkväll. I min Tesla. Mina kollegor fick därmed en helt annan syn på hur roligt man kan ha i en stillastående bil. Vi körde Beach Buggy Racing i tvåspelar-läge. En styrde med ratten, en med kontrollern och två garvade rumpan av sig i baksätet. Sedan bytte vi. Det var länge sen jag hade så kul i baksätet på en bil …

Idén att komma fram någonstans och sedan sitta kvar i bilen för att ha roligt har hittills mest varit förknippad med vuxenmys. Vad skulle man annars kunna göra i en stillastående bil? Man vill ut därifrån så snabbt som möjligt.

Tesla har dock insett vilka möjligheter en stor skärm, bekväma, elektriskt justerbara stolar och en rejäl surround ljudanläggning kan ge. Förutom spel lanserar de även YouTube i sin nästa mjukvara som skickas ut trådlöst till bilarna. Och Netflix. Titta på film med bättre ljud och komfort än de flesta har i sitt vardagsrum.

Första tanken folk som hör nyheten har är ”nu kommer laddstoppen bli roligare” – fast oftast så sitter man inte kvar i bilen just då. Blåsan måste tömmas. Det var därför heller inte vid laddning jag hade som mest nytta av spelen i min Tesla än
– utan på den där tråkiga dopfesten vi var inbjudna till. Efterföljande middagen var så obeskrivbart tråkig så alla gäster bara kämpade för att hålla ögonen öppna – förutom mig som smög ut till bilen på parkeringen för att klara av några banor till på Beach Buggy Racing.

Nyheten som många viftat bort som ännu en dum gimmick kan visa sig vara en fingervisning av hur vi kommer betrakta bilar i framtiden. När de väl blir självkörande – vad ska vi själva göra då? Lika bra kolla på en film medan man åker, eller spela en bana till på vår favoritspel. Framtidens bilar kommer vara mycket roligare än dagens
– både när de åker och när de står still.

Tibor Blomhäll kör en Tesla Model 3. Familjens andrabil är en Nissan Leaf.  Till vardags är han utvecklingschef på ett it-bolag, och istället för fritid driver han elbilsklubben Tesla Club  Sweden. Han bor i villa i en Stockholmsförort.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: