18 000 laddfordon – Passat GTE ökar mest

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 apr 2016

Närmare 1 300 laddbara bilar började rulla på de svenska vägarna i mars. Bäst gick pluginhybriden Volkswagen Passat GTE (läs testet i Elbilen 2/2016) med 295 nyregistreringar under månaden. Bland de rena elbilarna knep Tesla Model S topplaceringen med 153 nyregistreringar.

1 300 laddfordon motsvarar 3,6 procent av nybilsförsäljningen under månaden och det totala antalet bilar med elmotor är nu uppe i över 18 000, visar siffror från elbilsstatistik.se.

Mars blev den näst bästa månaden hittills, bara december förra året var bättre med drygt 1 600 nyregistreringan av laddbara fordon.

– Några procents marknadsandel är en bra början på resan mot en fossilfri personbilsflotta, men för att ytterligare påskynda omställningen måste det vara lätt att göra rätt, säger Olle Johansson, vd för elkraftsbranschens intresseorganisation Power Circle.

Organisationen vill se ett så kallat bonus-malussystem där bilägare belönas eller beskattas beroende på de fordonsval de gör och regeringen har tillsatt en utredning i frågan.

– Jag hoppas att utredaren inspireras av vårt förslag och att man vågar vara tillräckligt ambitiös i utformandet av systemet, det krävs för att accelerera den nödvändiga omställningen mot fossilfri trafik. Regeringen har lovat ett nytt system på plats från början av 2017, men för att klara detta krävs handlingskraft och snabbhet, säger Johansson.n och marknadsöversikt.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!