30 elbussar till Göteborg

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 jul 2018

Volvo Bussar har fått en stororder på batteribussar som ska ingå i kollektivtrafiken i Göteborg. Ordern är på 30 bussar, som från och med nästa höst ska trafikera linje 60. Förra året gjordes fler än sex miljoner resor på linjen, som därmed är en av de mest trafikerade i Göteborg. Bussarna har batteripaket på 200 kilowattimmar, som ska laddas vid ändhållplatserna och i depå.

Det är den hittills största svenska ordern på rena elbussar och Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar, är förstås nöjd.

– Det är fantastiskt roligt att få bidra till att sätta fler elbussar i trafik i Volvos hemstad. Vi vet att elbussarna på linje 55 är mycket uppskattade av både passagerare, förare och kringboende. Nu får många fler göteborgare möjlighet att resa buller- och utsläppsfritt på en av Göteborgs mest trafikerade linjer. Förutom att ge passagerare och förare en
behagligare resa kommer elbussarna också att bidra till en tyst, bullerfri miljö för alla de som bor längs linjen. Elbussar skapar nya möjligheter för stadsplaneringen då vi kan ta kollektivtrafiken närmare människor och även inomhus.

Sedan tidigare rullar ett fåtal helelektriska och flera laddhybridbussar i kollektivtrafiken i Göteborg, men fler helelektriska bussar krävs för att uppnå Västtrafiks hållbarhetsmål. Redan 2020 ska koldioxidutsläppen ha minskat med 80 procent och fem år senare ska 95 procent av transporterna ske med förnybar energi.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: