400 kW – laddstolpe från EVBox sätter nytt effektrekord

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2023

Nederländska EVBox har presenterat en ny version av sin skalbara laddstolpe Troniq Modular som nu får namnet Troniq High Power. Och ”high power” bjuder den på. Beroende på utformning går det att ladda med 320, 360 eller hela 400 kW. Med det slår EVBox Troniq High Power den tidigare snabbaste laddstolpen i Europa, Terra 360 från ABB, som gav en effekt på 360 kW.

Den nya stolpen har testats under fem månader vid en station i Frankrike och en annan i Nederländerna. Enligt EVBox genomfördes då över 4 000 lyckade laddningar. Med det levererades över 91 MWh energi och testet visar enligt EVBox att stolpen klarar olika batterityper och väderförhållanden.

Den nya laddstolpen har testats i Frankrike och Nederländerna.

Den höga effekten ser företaget som en nyckel till att övertyga fler om att byta till elbil.

– Eftersom majoriteten av ”early adoptera” redan kör en elbil måste vi göra laddningen snabbare och mer utbredd än någonsin för att övertyga nästa grupp av förare att byta till elbilar. High Power Charging och introduktionen av EVBox Troniq High Power är ett viktigt steg mot en framtid där elektrisk mobilitet är det nya normala, säger Remco Samuels som är vd för EVBox.

Företaget räknar med att tillverka 2 000 exemplar av EVBox Troniq High Power i år och tar emot beställningar av den nu. Var de snabbladdande stolparna hamnar återstår att se. Företaget själva ser stolpen som en lösning för laddning vid rastplatser utmed motorvägar eller bensinmackar. Beroende på hur hög effekt bilen klarar av skiljer sig laddningstiderna åt. Men i teorien går det att ladda tio mils räckvidd på endast tre minuter vid en EVBox Troniq High Power som ger 400 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: