44 procent elbilar i september – men minskad orderingång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 okt 2023

När branschorganisationen Mobility Sweden nu summerar september visar siffrorna på en stark månad för bilbranschen. Nyregistreringen av personbilar ökade med 28 procent jämfört med samma månad förra året. För lätta lastbilar var ökningen ännu större med 37 procent.

Men siffrorna är något missvisande för hur det egentligen ser ut idag. Ökningen förklaras med att biltillverkarna nu lyckas leverera bilar som beställts tidigare. Hittills i år har orderingången halverats, enligt Mobility Sweden, vilket kommer visa sig i statistiken längre fram.

28.135 personbilar registrerades under september. 44 procent av dem, 12.503 bilar, var rena elbilar. Också det en ökning jämfört med september förra året då elbilar stod för drygt 35 procent av registreringarna. Men också visar siffrorna inte på det aktuella läget ute i bilhallarna.

– Branschens interna orderstatistik visar på att årets nyförsäljning av elbilar minskar mest av alla drivlinor samtidigt som försäljningen av bensin och diesel ligger på ungefär samma nivå som i fjol, säger Mattias Bergman som är vd hos Mobility Sweden.

En stor del av elbilarna som nu levereras beställdes förra året innan klimatbonusen togs bort. Enligt Mobility Sweden är det därför tydligt vad som behövs för att öka orderingången på elbilar.

– För att vända denna trend och åter få fart på elektrifieringen behöver regeringen under våren införa ett styrmedel riktat mot privatpersoner, säger Mattias Bergman.

Nästa års budget innehåller en elbilspremie, men då för lätta och tunga lastbilar. Utöver det ska det införas en tillfällig skrotningspremie. Den som skrotar en äldre bil och köper eller leasar en elbil ska då kunna ansöka om stöd. För det har regeringen undansatt 250 miljoner kronor för 2024 och 2025. Det är en en betydligt lägre summa än vad som tidigare avsattes för klimatbonusen. Detaljer och belopp för skrotningspremien har ännu inte meddelats.

Modellen som resgitrerades mest i september var Tesla Model Y. Med 3.050 exemplar hamnade den en bra bit före tvåan Volvo XC40 med 1.391 exemplar – alltså den bensindrivna versionen. Eldrivna XC40 registrerades i 896 exemplar.

Med det är Tesla Model Y fortsatt årets mest registrerade bil i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: