600.000 om året – nu bygger BMW motorer till Neue Klasse

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2024

BMW meddelar nu att ännu ett steg har inletts på vägen mot att nästa års lansera sin nya generation av elbilar. De går under samlingsnamnet Neue Klasse och ska enligt tillverkaren vara ett rejält kliv framåt vad gäller tekniken. Bland annat införs en ny generation med cylindriska battericeller, 800-volktsteknik för snabbare laddning och en ny och mer effektiv drivlina. I den hittas den sjätte generationen av BMW:s elmotorer, som nu har börjat tillverkas i märkets fabrik i österrikiska Steyr.

BMW har investerat omkring 10 miljarder kronor i att bygga om fabriken i Steyr.

– Idag har vi nått en viktig milstolpe för BMW Groups nästa generation av elbilar. Med dagens start av förserieproduktionen av elmotorer ligger vi helt enligt tidsplanen – från byggandet av hallen, till installationen av cirka 150 maskiner och system, till starten av förserieproduktionen av de enskilda komponenterna, säger Klaus von Moltke som leder arbetet vid fabriken.

En elsuv som ska ersätta dagens iX3 väntas bli först ut inom Neue Klasse nästa år.

BMW kommer att göra det mesta av arbetet med att bygga motorer och växelriktare på egen hand. Helt enligt plan har det däremot inte gått, för enligt tidigare uppgifter skulle förserieproduktionen komma i gång i juli. Men så är det heller inget litet projekt det handlar om och BMW har investerat omkring 10 miljarder kronor i anläggningen. För det har det bland annat tillkommit ett nytt logistikcenter och en ny hall med två monteringslinor där BMW vill tillverka upp till 600.000 elmotorer om året.

Den första modellen att lanseras inom Neue Klasse väntas bli en elsuv som ska ersätta dagens modell iX3. Efter det kommer en eldriven 3-serie och båda modeller har visats som koncepten Vision Neue Klasse och Vision Neue Klasse X.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: