activesphere – Audi teasar ytterligare koncept i Sphere-serien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 aug 2022

Audi har gett en försmak av hur de tänker sig framtidens bilar med de tre koncepten Skysphere, Grandsphere och senast Urbansphere. De täcker upp olika segment som sportig roadster, en lyxig sedan och det för Audi nya området minibuss.

Gemensamt för alla är att de naturligtvis är eldrivna och bjuder på avancerade självkörande funktioner. Något som gjort att Audi designat om insidan till att mer vara en plats för att arbeta eller umgås än att föra fram en bil.

Nu meddelas att Sphere-familjen kommer få ännu ett syskon i form av activesphere (Audis stavning). Konceptet ska visas i början av nästa år, men redan nu får vi i alla fall en glimt av den.

Som namnet antyder handlar det om en bil för de med aktiv livsstil, vilket i sådana sammanhang brukar betyda en fyrhjulsdriven suv. Enligt Audi ska activesphere ”erbjuda maximal flexibilitet för en aktiv livsstil – både på väg och i terräng”.

Hur terränggående den blir får vi veta först vid presentationen. Men med tanke på Audis tradition med quttro är en avancerad fyrjhulsdrift med minst två elmotorer att räkna med.

Precis som övriga Sphere-koncept borde den även komma med självkörning i nivå 4.

Teaserbilden som släppts visar också vad som ser ut att vara en crossovermodell med ordentligt tilltagna hjul och hög markfrigång. Effekt, räckvidd och batteristorlek får vi inte heller veta ännu. De tidigare koncepten har varit baserade på den av Audi och Porsche gemensamt utvecklade elbilsplattformen PPE.

Den ska även ligga till grund till de redan bekräftade modellerna Audi A6 e-tron och den eldrivna nya generationen av Porsche Macan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!