Aktieägarna röstade för en sammanslagning med Solarcity

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

18 nov 2016

En överväldigande majoritet av Teslas aktieägare röstade på torsdagen för en sammanslagning av biltillverkaren och solenergiföretaget Solarcity. Detta innebär att vd:n Elon Musk kan göra allvar av sin dröm att Tesla ska bli ett energiföretag. Och han lovar att han ska sälja billigare tak än de traditionella taktillverkarna.

– Vi vill kunna erbjuda en integrerad produkt, sa Musk under stämman. Ambitionen är att marknadsföra ett komplett paket med solcellstak, energilagringsenheten Powerwall och en elbil.

Inför affären hade analytiker delade meningar om nyttan med den. Flera varnade också för att en affär skulle kunna bli dyr för aktieägarna. Ändå röstade över 85 procent av dem ja till sammanslagningen. Analytikern Ben Kallo säger till nyhetsbyrån Bloomberg att detta visar att aktieägarna har ett mer långsiktigt perspektiv.

Musk räknar med att kunna börja med storskalig produktion nästa år och säger att det till en början handlar om fyra modeller som kommer ut på marknaden med ett par tre månaders mellanrum.

Taken är utformade så att vissa sektioner innehåller solceller med en verkningsgrad på 22 till 24 procent, medan andra – de som ligger i skugga – inte kan producera någon elektricitet. Utmaningen har inte varit hur man kopplar systemet, utan att göra ett tak som är estetiskt tilltalande och att de sektioner som producerar elektricitet inte avviker i utseende.

Och så var det det där med kostnaden.

– Vi är övertygade om att det kommer att kosta lika mycket som, kanske något mindre, än ett vanligt tak… och elektriciteten är en bonus, sa Musk.

Under den efterföljande frågestunden, som bitvis kom att handla om den tillträdande presidenten Donald Trump och subventioner för miljöteknik, framkom dock att det kan dröja innan det blir så.

– Förutsatt att det blir så att vi kommer att kunna tillverka ett soltak som är lika dyrt som eller billigare än ett vanligt tak spelar subvetioner ingen roll.

Musk är övertygad om att hans högteknologiska tak kommer att bli konkurrenskraftigt. Detta då mycket lite har hänt inom den traditionella takbranschen, där leverenaskostnader står för den största delen av slutpriset.

– Glas väger så lite som en tredjedel, en fjärdedel eller ibland en femtedel av ett vanligt cement- eller keramiktak. Den största delen av kostnaden är transportkostnader, sa Musk. Dessutom är traditionella tak mycket ömtåliga, vilket innebär att takpannor går sönder i samband med transport.

Men visionären Musk har visat att han kan leverera och det är inte omöjligt att villaägare som behöver ett nytt tak i framtiden kommer att besöka en Teslabutik och beställa ”ett tak med extra allt” i stället för att ringa en takläggare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: