Allt fler länder har passerat ”tipping point” för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 apr 2024

När nyhetssajten Bloomberg förra året analyserade vilka länder som nått en ”tipping point” för elbilar listades totalt 23 länder. Gränsen för när elbilar når punkten där den fått fäste i ett samhälle är när de står för 5 procent av nybilsförsäljningen i ett land. Teorin bygger på att det gäller för all form av ny teknik som följer en S-formad kurva.

När det kommer till elbilar är det en gräns som vi här i Sverige har passerat för länge sedan. Försäljningen är långsam i den inledande fasen för att sedan nå allmän acceptans. Och platserna i världen där det sker för elbilar ökar snabbt. Enligt den senaste analysen har nu 31 länder i världen nått en ”tipping point” för elbilar. Med det har alltså 8 länder lagts till listan jämfört med året innan.

Dit hör bland annat Turkiet, som fått en skjuts framåt genom det inhemska elbilsmärket Togg som även vill lansera en suv och en sedan här i Sverige. Ett land som sticker ut är Thailand där antalet elbilar ökar snabbt. Andra länder som passerade gränsen förra året var Bulgarien, Estland och Grekland, samt Italien.

Förra året räknades med att Indien under 2023 skulle passera gränsen med 5 procent elbilar i nybilsförsäljningen. Nya siffror visar också att försäljnigen av elbilar närapå fördubblades där under 2023, men totalt stod de ändå för endast 2 procent av bilförsäljningen där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: