Alpha Motor testkör pickupen Wolf

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 aug 2023

Det är lätt att charmas av amerikanska Alpha Motor Corporation. Inte bara namnet osar av förra seklets stora amerikanska biltillverkare. De senaste åren har företaget – som inte är något jättebolag med huvudkontor i en skyskrapa i Detroit utan ett start up-företag från Kalifornien – visat exempel på en lång rad retroinspirerade elbilar. Problemet är att de alla varit datorrenderade bilder och alltså långt från att vara på väg att sättas i produktion. Men kanske, kanske är det på väg att ändras för en av modellerna.

Den eldrivna pickupen Wolf har en kaross som hämtat från en actionfilm på VHS-kassett från 1980-talet. Det är också tanken, de båda grundarna av Alpha Motor har sagt att inspirationen kommer från bilar de såg på tv i unga år. Wolf ser ut att vara modellen det fokuseras mest på. Tidigare har det byggts en showbil som ställdes ut vid bilmuseet Petersen i Los Angeles. Nu kommer nästa steg för Wolf och den här gången visas vad som i alla fall beskrivs som en körbar prototyp.

I en video (ni kan spola över den lite krystade inledningen kring hur en riktig pickup ska se ut) får vi se den eldrivna pickupen köra i öknen så dammet ryker. De exakta detaljerna är däremot ännu lite oklara. I videon bekräftas tidigare uppgifter om att Wolf ska erbjudas med drivning på bakhjulen eller alla fyra hjul och få en räckvidd på omkring 44 mil med ett batteri som är på 85 kWh. Det talas även om mindre batterier på 65 kWh och ett pris från 36 000 dollar, vilket motsvarar 380 000 kronor.

Videon fokuserar på äventyr i naturen och vi får även se Wolf ta sig an en del klättringar. Hur goda off road-egenskaperna är återstår att se. För den bakhjulsdrivna versionen nämns en effekt på 284 hästkrafter.

Om Wolf någonsin lyckas ta sig hela vägen till produktion är oklart. Enligt Alpha Motor planeras det i alla fall och då också i USA. Var det ska ske och om företaget planerar en egen fabrik eller likt Fisker lägger ut tillverkningen hos andra, finns det inga uppgifter om. Den som vill kan boka ett exemplar av Wolf idag. Enligt Alpha Motor har det hittills kommit in över 11 000 förbokning av Wolf.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: