Amazon storsatsar på eldrivna lastbilar från Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 maj 2024

Ett brett utbud med olika modeller har gjort Volvo till marknadsledande inom eldrivna lastbilar i både Europa och Nordamerika. På andra sidan Atlanten erbjuds också modellen VNR Electric. 50 exemplar av VNR Electric ska handelsjätten Amazon nu börja använda i Kalifornien för transporter av containrar.

– Tung godstransport är ett särskilt svårt område att avkarbonisera, vilket gör oss ännu mer entusiastiska över att ha dessa fordon på vägarna idag, säger Udit Madan som är chef för Worldwide Amazon Operations.

Tolv lastbilar ska börja köra innan årets slut och när alla 50 är på plats blir det Amazons största flotta av eldrivna lastbilar. VNR Electric har en räckvidd på omkring 44 mil och enligt Amazon ska lastbilarna köra en miljon miles om året, vilket motsvarar 1,6 miljoner kilometer. De ska användas för transporter från hamnen i Long Beach vid Los Angeles till ett logistikcenter och vidare efter sortering.

Vid transporterna ut till kunder använder Amazon redan över 13.000 eldrivna skåpbilar som har utvecklats i samarbete med Rivian. Tidigare har Volvo även levererat 20 eldrivna lastbilar av modellen FH Electric till Amazon i Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: