Amerikansk lyx nu i Sverige – så blir priset för Cadillac Lyriq

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 nov 2023

Amerikanska General Motors lämnade Europa 2017. Men häromåret stod det klart att de återvänder och nu med fokus på eldrivna modeller. Först ut med den fyrhjulsdrivna elsuven Cadillac Lyriq och vi i Sverige är tillsammans med Frankrike och Schweiz lanseringsmarknader.

Cadillac Lyriq har nu kommit hit och går att beställa med planerad leverans i april nästa år. Priset börjar på 906.700 kronor. Det erbjuds även en leasingmodell från 15.262 kronor i månaden under 48 månader med en årlig körsträcka på 1.000 mil.

Cadillac Lyriq är märkets första elbil och använder General Motors nya elbilsplattform och batterisystem Ultium. Modellen finns även med bakhjulsdrift och 345 hästkrafter, men här i Sverige är det den fyrhjulsdrivna versionen med dubbla elmotorer och 528 hästkrafter som erbjuds.

Batteriet är på 102 kWh som ger Cadillac Lyriq en beräknad räckvidd på 53 mil. Enligt Cadillac ska Lyriq även vara utvecklad för att erbjuda lång räckvidd även i ett kallt klimat som i Sverige. Bland annat genom ett värmepumpsystem som använder värmen som uppstår i batteriet och drivlinan.

Bilen mäter 5 meter på längden och hjulbasen på strax över tre meter lovar goda innerutrymmen. Bagaget rymmer 793 liter och det ska gå att dra ett släp på 1,6 ton.

På insidan hittas som sig bör hos en Cadillac en hel del lyx som högtalare i nackstöden som en del av ljudsystemet med totalt 19 högtalare. Assistanssystemet Super Cruise beskrivs som ”ögonstyrd” och arbetar tillsammans med bilens sensorer och kameror för att hålla bilen i filen. Systemet har däremot ännu inte blivit godkänt på den europeiska marknaden.

Det går att anmäla sig för provkörningar och för att visa upp bilen kommer Cadillac ha ”mobila upplevelsecenter”. Först hittas det i Kungsträdgården i Stockholm där det redan är på plats. Under november och december kommer upplevelsecenter även sättas upp vid shoppingcentret Emporia i Malmö, vid Frölunda Torg i Göteborg samt Bolandcity i Uppsala.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: