AMG-version av Mercedes CLA Class testas på Nürburgring

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2024

Prototyper av Mercedes kommande eldrivna C-klass CLA har siktats under tester på vägarna flera gånger. Modellen, som blir först ut på den nya MMA-plattformen, väntas lanseras nästa år. Konceptet CLA Class som visades upp förra hösten imponerade med en låg förbrukning på 1,2 kWh per mil. Något Mercedes säger är möjligt tack vare en växelriktare med kiselkarbid, en nyutvecklad och effektiv värmepump samt 2-stegstransmission och med förbättrad styrelektronik.

CLA Class presenterades med en förhållandevis svar motor med en effekt på 175 kW, eller 238 hästkrafter. När AMG tar sig an CLA kan vi räkna med mer kraft än så. Och den är på gång, för en sådan version har siktats vid tester på Nürburgring. Då rejält maskerad, men det går ändå att ana en del sportiga attribut i karossen som bredare hjulhus än vad vi sett hos CLA Class och spoiler baktill.

CLA Class väntas lanseras nästa år och då konkurrera mot bland andra Tesla Model 3.

Några tekniska detaljer kring bilen finns ännu inte. Bilen som kördes på “Ringen” uppges vara fyrhjulsdriven, och något annat vore nog oväntat. Med dubbla elmotorer kan AMG klämma ur mer kraft än de 175 kW hos CLA Class. Som minst borde vi kunna räkna med en motoreffekt på 400 kW, vilket är vad konkurrenten BMW i4 M50 xDrive bjuder på.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: