Mercedes CLA Class testas redan ute i det fria

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 okt 2023

Under bilmässan IAA i München presenterade Mercedes konceptet CLA Class. Det blir den första modellen på den nya elbilsplattformen MMA och ses som en utmanare till bland andra Tesla Model 3.

Enligt Mercedes ska konceptet mynna ut i en serietillverkad bil 2025. Men redan nu är teknikerna visst ute och testar bilen på allmänna vägar. Kanalen walkoArt på Youtube har släppt en video där en maskerad CLA Class körs i Tyskland. Att det verkligen är CLA Class syns bland annat på strålkastarna som lyser i form av Mercedes stjärna.

CLA Class ser ut att bli en riktig långkörare och uppges ha en förbrukning på låga 1,2 kWh per mil. För att nå dit används en växelriktare med kiselkarbid. Som exempel nämns en verkningsgrad från batteriet till hjulen på 93 procent.

Strålkastarna med Mercedesstjärna syns tydligt.

Men också en nyutvecklad och mer effektiv drivlina med en elmotor som ger 234 hästkrafter. CLA Class ska erbjudas med två olika batterier, varav det ena är BYD:s LFP-batteri Blade. Vilken kapacitet batterierna har meddelas inte, men Mercedes lovar en räckvidd på upp till 75 mil.

Med MMA inför Mercedes tvåvägsladdning samt 800-voltsteknik för snabbare laddning än idag. Vid en snabbladdare kan CLA Class ladda med 250 kW och då fylla 40 mils räckvidd på 15 minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: