Långkörning genom effektivitet med Mercedes CLA Class

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 sep 2023

Med lanseringen av EQS visade Mercedes ett nytt, rundat formspråk med fokus på lågt luftmotstånd. ”Effektivitet är den nya valutan”, slog tekniske chefen Markus Schäfer sedan fast med det supereffektiva konceptet EQXX. Hur Mercedes ska gå vidare med både design och teknik när det är dags att lansera den nya elbilsplattformen MMA har nu visats med konceptet CLA Class.

Effektivitet fortsätter vara en ledstjärna. Bilen uppges ha en förbrukning på låga 1,2 kWh per mil. Genomsnittet för de flesta elbilar på marknaden idag ligger närmre 2 kWh per mil. För att nå dit används en växelriktare med kiselkarbid och en ny värmepump. Men framför allt är det den nya egenutvecklade drivlinan som effektiviserar.

Hela paketet väger in på 110 kilo och i motorn hittas nästan inga sällsynta jordarter. Den bjuder på 234 hästkrafter är kopplad via en 2-stegstransmission och ska med förbättrad styrelektronik ha ”extremt hög” energieffektivitet. Bland annat används en växelriktare med kiselkarbid Som exempel nämns en verkningsgrad från batteriet till hjulen på 93 procent. Den låga energiförbrukningen ska bidra till att ge bilen en räckvidd på 75 mil. Men det nämns hur stort batteri som då krävs. Däremot att det kommer finnas två varianter, där det ena använder anoder med kiseloxid och det andra är ett LFP-batteri.

Med MMA inför Mercedes tvåvägsladdning samt 800-voltsteknik för snabbare laddning än idag. Vid en snabbladdare kan CLA Class ladda med 250 kW och då fylla 40 mils räckvidd på 15 minuter. Om det även gäller för LFP-batteriet är oklart.

Konceptet är delvis byggt med koldioxidfritt stål och på insidan visas på användning av både papper och bambu för att sänka utsläppen. Där hittas också det egenutvecklade operativsystemet MB.OS. Det körs på nya MBUX Superscreen, en vidareutveckling av den tidigare jätteskärmen Hyperscreen.

Alla elektroniska funktioner knyts samman genom ”chip to cloud” som enligt Mercedes ökar både upplevelsen och säkerheten. Sensorer och kameror på insidan märker om ett barn lämnats ensam i bilen som då varnar och kan aktivera luftkonditioneringen.

Konceptet CLA Class kommer lanseras som en serietillverkad vil 2025.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: