Analys: därför ökar elbilsförsäljningen nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jul 2024

Takten i omställningen till elbilar minskade i både Sverige och Europa under årets första sex månader. Statistik som bland annat lobbyorganisation Transport & Environment ställt samman visar att de ökade med endast 1,3 procent på den europeiska marknaden. Men situationen skiljer sig stort åt mellan olika länder, i Belgien ökade elbilarna till exempel med 48 procent under det första halvåret. På den stora marknaden Tyskland minskade elbilsförsäljningen däremot med 16 procent efter att landet snabbt fasat ut sin klimatbonus vid årsskiftet.

I Sverige har elbilarna hittills minskat med 20 procent jämfört med första halvåret året innan. Men nästa år kommer försäljningen i hela Europa att öka igen, enligt en ny rapport från analysföretaget Dataforce. Orsaken är enligt Dataforce att nya utsläppsregler för personbilar inom EU då träder i kraft. Med det måste biltillverkarna fokusera på att sälja fler elbilar för att undgå att behöva betala böter.

Analytikerna räknar därför med att vi kommer få se rabatter och subventionerade leasingerbjudande. Och med det förutspås att den nuvarande trenden med minskad elbilförsäljning kommer att vända. “Under 2025 kommer den strikta CO2-regleringen sedan att utlösa ett nytt hopp uppåt, med BEV-volymer som överstiger marknadens efterfrågan”, skriver Dataforce.

Utöver utsläppskraven från EU väntas en ljusare ekonomisk situation, tekniska framsteg, bättre utbyggd laddinfrastruktur samt lägre priser på elbilar då allt fler tillverkare satsar på modeller med billigare LFP-batterier tillsammans leda till att fler kunder väljer en eldriven modell under de närmsta åren, spår Dataforce.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: