Analytiker: billigare Tesla kan starta priskrig bland elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2023

Förra fredagen meddelade Tesla att de sänker priserna på alla versioner av Model 3 och Model Y i Sverige. Och det med upp till 150 000 kronor.

Redan tidigare har Tesla sänkt priserna i Kina och erbjudit kraftiga rabatter i USA. När nu det nu även blir fallet i Sverige och övriga Europa kan det komma att skaka om hela elbilsmarknaden.

Det tror i alla fall analytiker som sajten The Verge talat med.

– Teslas senaste prissänkningar återspeglar ett stort skifte på elbilsmarknaden. År 2023 kommer en våg av nya elbilsalternativ att komma ut på marknaden, men eftersom produktionen kommer att vara begränsad för de flesta vill Tesla locka kunder som inte vill vänta eller är skeptiska till elbilar genom att locka dem med ett erbjudande som alla köpare kommer att reagera på – ett bra pris, säger Jessica Caldwell som ansvarar för undersökningar av marknaden hos bilförsäljningssajten Edmunds.

Om andra tillverkare tvingas till att haka på och sänka även sina priser på elbilar kan det kraftigt öka försäljningen i både Europa och USA.

– Vi tror att dessa prissänkningar sammantaget kan stimulera efterfrågan och leveranser med 12 till 15 procent globalt under 2023, säger analytikern Dan Ives från investeringsfirman Wedbush Securities till The Verge.

Prissänkningarna av Tesla Model 3 och Model Y ses som ett taktiskt drag för att öka efterfrågan trots en allt svagare ekonomin.

Minskade subventioner av elbilar på vissa marknader till att som i Sverige helt slopa den tidigare klimatbonusen är ytterligare händelser som kan tvinga tillverkare att sänka sina priser.

Tesla gick nu steget före genom att vara de först med det – dessutom rejält.

Draget har däremot även mötts av kritik. I Kina har det uppstått protester från kunder som nyligen köpt en bil från Tesla till ett betydligt högre pris. Prissänkningen kan även gör att det tidigare höga andrahandsvärdet på Model 3 och Model Y nu sjunker.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: