Jesus Renedo/Accionadakar.se

Äntligen! Elbil korsar mållinjen i ”Världens tuffaste rally”

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

17 jan 2017

Det blev tredje gången gillt för Accionas elbil i Dakarrallyt. Efter de två tidigare försöken, som gick om intet bland annat på grund av teknikstrul, korsade det spanska teamet mållinjen.

De argentinska förarna Ariel Jatón och Tito Rolón har därmed skrivit in sig i historieböckerna – av de 18 000 fordon som hittills har deltagit i den prestigefyllda tävlingen, som har kallats världens tuffaste rally, har bara en varit 100 procent utsläppsfri.

En fjärdedel av fordonen i bilklassen tvingades bryta under årets tävling, men alltså inte Team Accionas. Resultatet är därför något av en seger för det spanska energibolaget, då de ville bevisa att elbilar kan vara lika tuffa som sina bensindrivna konkurrenter. Slutplaceringen framgår inte av deras pressmeddelande, men lite grävande visar att bilen hamnade på 57:e plats.

Den elake skulle även kunna konstatera att bilen därmed hamnade sist i årets tävling, närmare fyra timmar efter den näst långsammaste bilen, men…

Det lär nog därför finnas delade meningar om huruvida dagens elbilar verkligen är gjorda för att köras i hög hastighet i krävande terräng, men som sagt var: Team Acciona har skrivit historia.

 

Första elbilen i Dakarrallyt diskades

Bråket om kanalflygningen tilltar

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: