Audi vinner Dakarrallyt med eldriven tävlingsbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2024

För tredje året i rad ställde Audi återigen upp i Dakarrallyt med tävlingsbilen RS Q. Den drivs av dubbla elmotorer som ger bilen 392 hästkrafter och ett batteri på 52 kWh. Då det inte går att ladda särskilt ofta under rallysträckan på totalt 789 mil i öknen har RS Q även en bensinmotor ombord som agerar räckviddsförlängare och laddar batteriet. Med det vill Audi ändå dra nytta av eldriftens fördelar med direkt vridmoment och enklare körning utan växellåda.

Lucas Cruz och Carlos Sainz vann årets Dakarrally med Audi RS Q.

Tredje gången gilt heter det och den här gången lyckades Audi kamma hem segern i vad som ofta beskrivs som världens tuffaste rallytävling. Den spanska duon Carlos Sainz och Lucas Cruz plockade hem segern med ett försprång på en timme och 20 minuter före tvåan från Team BRX med Sébastien Loeb och Fabian Lurquin. Därmed är Carlos Sainz med sina 61 år också den äldsta vinnaren av Dakarrallyt, som han vunnit tre gånger tidigare.

– Grattis till Team Audi Sport för segern i Dakarrallyt. Audi har återigen satt en milstolpe inom motorsporten. Att vinna världens tuffaste ökenrally med en elektrifierad bil är ett tydligt ”Vorsprung durch Technik” och visar vägen mot vår eldrivna framtid, säger Audis chef Gernot Döllner.

Svenskarna Mattias Ekström och Emil Bergkvist körde den ena av Audis tre bilar.

Audi startade med tre bilar där den ena kördes av den svenska duon Mattias Ekström och Emil Bergkvist. Också de tog sig i mål, vilket är en bedrift i sig, och befann sig på andra plats efter sex etapper. Ett fel på bakaxeln gjorde däremot att de båda svenskarna förlorade chansen att kunna nå en seger.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!