Är det här Volvos nästa elbil EXC90?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 aug 2022

På nätet sprids nu skisser av vad som uppges visa Volvos kommande eldrivna ersättare till XC90. Bilderna dök först upp på forumet Worldscoop och visar en stor suv med inslag som känns igen både från dagens XC90 och eldrivna XC40 samt Polestar 2.

Andra sajter rapporterar också att Volvo har varumärkesskyddat namnet EXC90.

Någon källa till var bilderna kommer ifrån anges inte. Men om skisserna är äkta, visar de verkligen en elbil? Volvo har antytt att XC90 kan komma att leva kvar med förbränningsmotor och att den eldrivna modellen istället får ett helt annat namn – eventuellt Embla.

Bilen på skisserna skulle därför kunna vara en uppdaterad, fossildriven version av XC90. Den slutna grillen talar naturligtvis för att det rör sig om en elbil. Även de infällda dörrhandtagen för minskat luftmotstånd och längre räckvidd. Men även bensindrivna bilar behöver bra aerodynamik för minskad förbrukning.

Volvo själva har ännu inte avslöjat många detaljer kring designen av den kommande elbilen. Däremot att det inte ska bli en klassisk suv. Spekulationerna har därför lutat åt en kaross som är ett mellanting av suv och kombi, vilket är precis vad Volvo visat med konceptet ”Concept Recharge”.  

Volvo Concept Recharge

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!