Årets produktion av ID. Buzz är nästan slut

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2022

Volkswagen räknar med att ID. Buzz ska bli en storsäljare. I augusti hade det kommit in 10 000 förbokningar av ”buzzen”. ”Utan att bilen har funnits hos återförsäljaren och utan att någon kund har kört den. Det är helt enkelt imponerande.”, skrev Lars Kruse som är försäljningschef för Volkswagens nyttofordon i ett mail till medarbetare då.

Nu meddelar Volkswagen att de förbokningarna har ökat ytterligare något till 12 500. Över hälften av dem är för transportbilsversionen ID. Buzz Cargo.

Årets produktion väntas bli 15 000 ID. Buzz. Den ursprungliga planen var att öka det till 60 000 exemplar nästa år. Men det målet har redan skruvats upp och nu räknar Volkswagen med att kunna tillverka 100 000 ID. Buzz under 2023. Eventuellt kommer bussen även tillverkas i både Polen och USA.

Fram till dess ser det däremot ut som att ID. Buzz kommer vara en bristvara. Med de 12 500 förbokningar som redan kommit in är nästan hela årsproduktionen 2022 redan uppbokad.

– Vi har nu leveransdatum som är i slutet av första kvartalet, mars eller april 2023, säger Carsten Intra som är chef för VWN, Volkswagens avdelning för nyttofordon, till branschtidningen Automobilwoche.

Till skillnad från till exempel Tesla som säljer sina bilar online behöver Volkswagen också få ut ID. Buzz till handlare. Enligt Carsten Intra är 6 000 exemplar av bussen öronmärkta för just det.

De första kundleveranserna väntas komma i gång i november. Vad vi tycker om ID. Buzz kan ni läsa mer om i nummer 9 av Elbilen som kommer ut till prenumeranter och i butikerna nästa vecka.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!