Artificiell intelligens övertrumfar Teslas röda siffror

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 aug 2018

Tesla fortsätter att förlora pengar, trots att intäkterna förra kvartalet översteg analytikernas förväntningar. Företaget har också backat när det gäller ambitionen att från och med 2020 producera en miljon bilar per år, men deras mikrochips för artificiell intelligens imponerar.

Den amerikanska elbilstillverkaren hade som vanligt en mix av goda och mindre goda nyheter när den senaste kvartalsredovisningen presenterades. Men trots att förlusten under kvartalet slutade på 700 miljoner dollar, motsvarande drygt 6 miljarder kronor, var vd:n Elon Musk betydligt mindre pressad än förra gången. Han bad till och med en journalist som han senast snäste av för att denna ställde ”trista” frågor om ursäkt.

Inte ens det faktum att planen på en miljon tillverkade bilar från och med 2020 har nedskrivits till 700 000 till 800 000 verkade påverka Musks humör.

Kanske berodde hans optimism på att företaget, som hittills har använt teknik från Nvidia till autopiloten, har haft stora framgångar med sitt eget mikrochip. Musk antydde dess existens redan i december i samband med en konferens kring artificiell intelligens, men det är först nu som han på allvar har börjat prata om projektet.

Det ska ha pågått i ett par tre år, sa han när kvartalsrapporten presenterades. Eftersom det är lätt att gå vilse i detaljerna när man talar om artificiell intelligens nöjer vi oss med att konstatera att det ska kunna analysera 2 000 bildrutor per sekund – tio gånger så många som de Nvidia-processorer som företaget i dag monterar i sina bilar klarar av. Exakt hur det kommer att påverka bilarnas förmåga att köra sig själva återstår att se, men en sak är säker:  Felmarginalen blir betydligt bättre med en processor som kan behandla ett sådant överflöd av data.

Kanske var det det som gjorde att aktiemarknaden reagerade positivt trots att de finansiella siffrorna inte uppnådde förväntningarna. Om Tesla får för sig att sälja tekniken till andra biltillverkare sitter de på en guldgruva både ekonomiskt och när det handlar om mängden data de har till sitt förfogande för att förbättra processorns kapacitet och därmed förmåga.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!