Elbilen logo Meny

Audi bekräftar: alla nya bilar får eldrift från 2026

Redan förra veckan kunde vi skriva om uppgifter som tydde på att Audi inte kommer utveckla några nya fossilbilar från år 2026. Nu bekräftar också Audi-chefen Markus Duesmann att det stämmer vid en konferens på temat hållbarhet i Berlin.

Därmed fasar Audi ut utvecklingen av fossilbilar före många andra stora tillverkare och dessutom tidigare än vad som tidigare sagts. I början på året sa Markus Duesmann att Audi arbetade med en plan för att sluta tillverka fossilbilar omkring år 2035. Det tolkades då av de flesta som att Audi skulle lansera sin sista fossil några år före det.

– Jag tror inte på framgång genom förbud. Jag tror på framgång genom teknologi och innovation, sa Markus Duesmann under konferensen.

Men hotet om eventuella förbud mot förbränningsmotorer är säkert något som starkt påverkar den ökade takten i omställningen. EU håller precis på att ta fram nya, ännu hårdare regler för bilars utsläpp. Redan tidigare har Markus Duesmann sagt, att de kommande reglerna kring Euro7 gör att Audi ställer in utvecklingen av förbränningsmotorer.

I veckan kom även uppgifter om att Daimlers svenske chef Ola Källenius driver på för att skynda på omställningen till fler elbilar även där.

Konceptet A6 e-tron

Om fyra år börjar tillverkningen av Audis sista nyutvecklade bil med förbränningsmotor. Den och andra modeller med avgasrör ska fortsätta tillverkas till omkring år 2033. Audi sätter inte upp någon exakt tidpunkt för när de ska fasas ut. Det får istället ”kunder och lagstiftare” bestämma, enligt Audi. Samtidigt håller de dörren öppen för fortsatt produktion av fossilbilar i Kina även efter 2033.

Några nya modeller presenterades inte, men Markus Duesmann upprepade Audis mål om att kunna erbjuda över 20 elbilar till år 2025. Bland annat har Audi visat upp konceptet A6 e-tron som ska byggas på plattformen PPE som utvecklats tillsammns med Porsche.

– Med denna plan visar vi på den nödvändiga klarheten för en beslutsam och kraftfull övergång till en elektrisk tidsålder. Vår signal: Audi är redo, sa Markus Duesmann.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-06-23