Audi fokuserar på större modeller – ”Suvar är vackra”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 nov 2022

Mercedes har sagt att omställningen till eldrift även innebär ett större fokus på lyx. Konkurrenten Audi är inne på lite av samma spår. Bland de kommande eldrivna modellerna från Audi handlar det främst om större elsuvar.

Kritik som att de är tunga och tar för mycket plats är inget som Audis chef Markus Duesmann har förståelse för.

– Jag kan inte förstå varför suvar är så polariserande, säger han i en intervju med tyska veckotidningen Die Zeit.

– Jag tycker inte att dessa bilar är klumpiga, utan vackra. Och vi bygger dem för stora familjer, till exempel för att tre barnstolar får plats bredvid varandra i baksätet. Det finns många människor som vill transportera mycket eller åka på semester med en del bagage, säger Markus Duesmann till tidningen.

Audi-chefens tjänstebil e-tron GT väger in på 2,4 ton

Att bilarna väger in på över två ton menar han beror på att kunderna efterfrågar lång räckvidd vilket kräver stora och tunga batterier. Även ökad säkerhet är något som leder till tyngre bilar menar han, med färre omkomna i trafiken idag.

– Våra kunder bestämmer vad de vill köpa. Deras önskan att känna sig säkra i bilen och att ha lång räckvidd är helt enkelt mycket stor. Så snart det finns fler laddningsstationer och du inte längre behöver tänka på var du ska ladda nästa gång kan vi också minska storleken på batterierna igen, säger han.

Chefen bekräftar också återigen att de mindre modellerna A1 och A2 inte har någon framtid hos ett eldrivet Audi.

– Jag tycker att A1 är fantastisk, den visuellt vackraste bilen i instegsklassen. Men vi har tydligt beslutat att inte bygga en efterföljare eftersom vi måste hantera vår budget och se var vi har överlappningar med andra märken i Volkswagenkoncernen, säger Markus Duesmann.

De mindre – och därmed billigare – modellerna ska därför i stället koncernsyskonen Volkswagen, Seat och Skoda stå för. Den minsta eldrivna modell som Audi planerar att lansera blir i samma storleksklass som dagens A3.

Från senast 2033 ska Audi endast tillverka eldrivna modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: