Audi ökar investeringen i elbilar med 30 miljarder

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 dec 2021

2033 ska Audi vara en helt elektrisk tillverkare och redan 2025 ska märket erbjuda 20 eldrivna modeller. Därför ökas nu summan pengar som ska investeras i utveckling av elektrifiering fram till 2026 från tidigare 15 till 18 miljarder Euro, omkring 184 miljarder kronor.

Enligt Audi innebär ”elektrifiering” i det här fallet både elbilar och laddhybrider. Majoriteten av pengarna borde ändå gå till utveckling av rena elbilar. Audi-chefen Markus Duesmann har tidigare gjort klart att märket satsar på elbilar och dömt ut laddhybrider som en tillfällig lösning.

– Laddhybrider använder förbränningsmotorer och är därmed inga elbilar, konstaterade han i en intervju med tyska Auto Zeitung.

Satsningen är en del av Volkswagenkoncernens, där Audi ingår, nyligen avslutade investeringsrunda. Totalt investerar koncernen 89 miljarder Euro, över 900 miljarder kronor, i vad som kallas framtidsteknologier och digitalisering.  

Enligt Audi ska en ökade investeringen ses som ett tecken på att tillverkaren menar allvar med omställning till elbilar.

– Förändringstakten i vårt samhälle ökar snabbt. Därför påskyndar vi vår omvandling mot klimatneutral mobilitet. För oss är en hållbar affärsmodell helt klart en fråga om attityd och ansvar, säger Audis chef Markus Duesmann i ett uttalande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: