Annons:

Audi öppnar sin första laddstation med lounge

Audi nöjer sig inte med att ingå i laddnätverket Ionity. I stället ska tillverkaren bygga upp ett eget nätverk av så kallade hubbar som enligt Audi ska bjuda på en ”förstklassig laddupplevelse”.

För den som väntat på att få uppleva det kommer julafton en dag tidigare än vanligt i år. Den 23:e december öppnas nämligen den första Audi Charging Hub. Du måste däremot nog använda några Ionityladdare för att ta dig dit, för premiären sker nere i tyska Nürnberg.

De sex snabbladdarna på 320 kW går att förboka via appen myAudi och på våningen ovanför hittas en lounge där de som laddar ska kunna njuta av väntetiden. Högst upp på taket hittas också solpaneler som delvis ska bidra att driva hubben med grön el.

Kör du en Audi e-tron GT som kan ladda med upp till 270 kW blir väntan däremot inte särskilt lång. Med snabbladdarna på 320 kW tar det 23 minuter att ladda bilens batteri till 80 procent, eller 5 minuter för 10 mils räckvidd.

Priset vid den första hubben i Nürnberg ligger på 31 cent per kWh, omkring 3,20 kronor, för den som har ett abonnemang med E-Tron Charging Service.  

Hubbarna är uppbyggda av moduler som ska göra det enkelt att både anpassa dem efter platsen och utöka ytan. Till konceptet hör också att uttjänta batterier används som energilager. Tack vare mellanlagring på 2,45 MWh säkerställs effekten hos snabbladdarna utan behov av speciell elanslutning. Enligt Audi ska 80 bilar per dygn kunna ladda utan att anslutningseffekten på 200 kW passeras.

Audi planerar att bygga sina hubbar i städer och konceptet riktar sig särskilt de till som inte har möjlighet att ladda hemma. Vid hubbarna ska det även erbjudas tjänster som byte av batterier till elcyklar och boka provkörning av Audis elbilar.

Med det kan Audi locka nya kunder och Audi Charging Hub är även öppen för de som kör elbilar från andra märken. Men viss exklusivitet har ändå de egna kunderna. Bara de som kör Audi har nämligen möjlighet att förboka en snabbladdare.

När konceptet expanderar till andra platser och även dyker upp i svenska städer har ännu inte meddelats.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-12-20

Relaterat innehåll