Audi Q5 e-tron med plats för sju personer – men bara i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2021

Under bilsalongen i Shanghai i våras presenterade Volkswagen ID.6, en elsuv av större modell. Med en längd på 4,88 meter är den nästan 30 centimeter längre än ID.4 och bjuder därför på plats för upp till sju personer.

Men de svenska kunder som sett fram mot en rymlig elsuv för familjen blev besvikna för ID.6 kommer endast säljas på den kinesiska marknaden.

Att Kina är en viktig marknad även för andra märken inom Volkswagenkoncernen visas nu när Audi hakar på och gör samma sak. Audi Q5 e-tron är en kinaexklusiv elsuv som det nu har dykt upp bilder på från det kinesiska patentverket.

Officiella detaljer är ännu få, men i mycket ser Q5 e-tron ut att vara en ID.6 i kostym från Audi. Karossens linjer och grillen känns igen från Q4 e-tron och måtten är i princip identiska med ID.6. Förutom längden på 4,88 meter betyder det ett axelavstånd på nära tre meter vilket borde ge gott om plats även när sju personer transporteras i bilen.

Vilka batterier modellen kommer utrustas med är ännu oklart. Men även där kommer utbudet förmodligen likna det som Volkswagen erbjuder i sin större elsuv.

ID.6 erbjuds med ett batteripaket på 58 kWh som ger 43,6 mils räckvidd och ett större på 77 kWh för 58,8 mil, båda räckviddssiffror enligt den kinesiska körcykeln NEDC.

ID.6 går även att få antingen med bakhjulsdrift och 180 eller 204 hästkrafter eller med fyrhjulsdrift och 306 hästkrafter. Så räkna med att även Q5 e-tron kommer i versionen quattro med fyrhjulsdrift.

Om Q5 e-tron och även ID.6 till slut letar sig över till Europa och Sverige är ännu oklart. Audi kommer i alla erbjuda en större elsuv här och kanske redan nästa år. Det handlar då om Q6 e-tron som ska byggas på Audis och Porsches nya plattform PPE. Den ska även användas för att bygga sedanen A6 e-tron som har visats som koncept med 70 mils räckvidd och möjligheten att ladda 30 mils räckvidd på tio minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: