ID.6 är tredje medlemmen i ID-familjen – men endast för Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2021

Under bilsalongen i Shangai visar Volkswagen upp den tredje modellen i sin elektriska ID-serie. Med ID.6 bjuder de på en stor elsuv med plats för upp till sju personer som precis som ID.3 och ID.4 är byggd på MEB-plattformen. På längden mäter modellen 4,88 meter vilket gör den hela 30 centimeter längre än ID.4. Den har stolar i tre rader, där de i mitten går att skjuta.

Men den som sett fram emot en stor elektrisk familjebil inför nästa semesterresa måste tyvärr bli besviken. ID.6 kommer endast att erbjudas i Kina, där den också kommer att byggas. Det är därmed den första eldrivna modellen från Volkswagen som skapats enbart för en marknad. Nästa är kommande SUV ID.5, som endast kommer att säljas i Europa.

Därför anges också räckviddssiffror för ID.6 endast enligt den kinesiska körcykeln NEDC. Med det mindre batteriet på 58 kWh kommer den 43,6 mil och för det större batteriet på 77 kWh anges räckvidden till 58,8 mil.

Utöver det ska ID.6 erbjudas med bakhjulsdrift och 180 eller 204 hästkrafter samt en fyrhjulsdriven version, 4Motion, med 306 hästkrafter.

ID.6 kommer att erbjudas i de två versionerna ID.6 Crozz och ID.6 X, som kommer med små skillnader i designen av bland annat strålkastarna. Kamerorna som ersatte backspeglarna på konceptet ID.Roomzz har inte följt med till serieproduktion, där det istället hittas konventionella och stora backspeglar.

Med exklusiv lansering i Kina visar Volkswagen tydligt hur viktig den kinesiska marknaden är för den tyska tillverkaren. Det gäller framförallt för elbilar där Volkswagen räknar med att hälften av företagets försäljning där är elbilar till år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: