Audis kunder svävar i ovisshet UPPDATERAD

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

18 dec 2018

Uppdatering: Enligt Audi Sverige är de svenska kunderna inte berörda av klausulen. E-tron är nu typgodkänd och de första bilarna till svenska kunder kommer att levereras från och med februari i turordning. Förseningen är fortfarande endast en månad, något som Audi tidigare har bekräftat. 

 

Audis leveranser av e-tron har ännu inte kommit i gång. Detta på grund av det mjukvaruproblem som tidningen Elbilen rapporterade om redan för två månader sedan. En klausul i den överenskommelse kunderna ingick med Audi när de reserverade sina bilar innebär dessutom att de kanske aldrig får någon bil.

Det slutliga köpekontraktet måste tecknas senast den 31 januari – annars slutar reservationen att gälla. 15 000 kunder har reserverat bilen och många är nu oroliga, skriver den tyska elbilssajten Electrive. Kunder klagar också över att de har fått ytterst lite information om vad som händer.

Nu säger en talesperson för Audi till sajten att alla som har reserverat en bil ska bli kontaktade inom de närmaste veckorna. Den icke namngivne talespersonen utlovar också en ”En kundvänlig lösning beroende på hur det hela utvecklar sig.” Bilarna ska i varje fall börja levereras i början på 2019, dock oprecist när.

Exakt vilken typ av mjukvaruproblem det handlar om är oklart. När Bild am Sonntag i oktober först rapporterade om förseningen hette det att leveranserna kunde bli flera månader försenade. Företaget ville då tona ned det hela och kommunicerade att förseningen förmodligen inte skulle bli så lång.

Audi meddelade också att mjukvaruppdateringen krävs då den “innebär en förbättring som ligger i kundernas intresse”.

Uppdateringen är också av sådan natur att bilen kräver ännu en så kallad homologering – typ ”typning” – hos den tyska transportmyndigheten KBA.

 

Mjukvaruuppdatering försenar e-tron

Vi kör e-tron i öknen och gillar det skarpt

Audi visar upp e-tron GT

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: