Mjukvaruuppdatering försenar Audi e-tron

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

22 okt 2018

De kunder som redan har förbeställt Audi e-tron får räkna med att få sina bilar senare än planerat.

Anledningen är en mjukvaruuppdatering som först måste få klartecken från berörda myndigheter. Det officiella beskedet kom på söndagen som ett svar på en artikel i Bild am Sonntag som gjorde gällande att leveranserna riskerar att försenas med flera månader.

Mjukvaruppdateringen krävs dock då den ”innebär en förbättring som ligger i kundernas intresse”. Exakt vad det handlar om framgår inte. Att leveranserna skulle ske utan det godkännande som krävs är inte särskilt troligt, bland annat då det i förra veckan blev klart att företaget måste böta 800 miljoner euro för att deras dieselmotorer inte har fungerat som företaget har förespeglat.

Audi har fått in omkring 15 000 beställningar på e-tron från kunder runt om i världen. Bilen har även hunnit provköras av motorjournalister, bland andra tidningen Elbilens chefredaktör Fredrik Sandberg som var imponerad och som tror att svenskt vinterväglag inte kommer att medföra något problem för suven. Just den provkörningen gjordes i ökenmiljö, men sand och vintervägar har mycket gemensamt.

Förseningen innebär förstås ett avbräck för Audi, men företaget kan ha värre problem än så. Den tyska tidningen skriver också att deras batterileverantör, LG Chem, vill höja priserna med omkring 10 procent. Det sydkoreanska företaget rapporteras vilja höja priset till följd av den stora efterfrågan, men vare sig de eller Audi vill uttala sig i frågor som är under förhandling.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: