Eldrift stekhett bland dem som kör tjänstebil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

17 okt 2018

Allt fler vill att deras nästa tjänstebil ska vara laddbar. En färsk studie visar att hela 70 procent av dem som använder tjänstebil vill ha en ren elbil eller laddhybrid. Detta är dubbelt så många som för bara ett år sedan.

Statistiken kommer från en enkätundersökning som Mejsel har gjort på uppdrag av elbilsmässan eCarExpo, som i slutet av november arrangeras för tredje året i rad.

Elbilar är även populära bland privatbilister, men mässans initiativtagare Gunnar Dackevall tror att omställningen den närmaste tiden kommer att gå snabbare inom tjänstebilssektorn.

– Det är en markant ökning av tjänstebilsförare som vill välja elbil, och skiljer sig från privatförare som fortfarande ser hinder för elbilen i ett högt pris, sämre modellutbud och brister i infrastrukturen för att ladda. En förklaring kan ses i undersökningen som visar att 9 av 10 förare är generellt positiva till el- och hybridbilar, men få har råd att köpa dem. När företaget betalar notan är tjänstebilsföraren redo att ta steget över till fossilfritt.

En modell som Gunnar Dackevall tror starkt på är laddhybriden Volvo V60 T6/T8 som  förstås visas på Svenska mässan i Göteborg. Han säger att modellen kan komma att bli Sveriges mest sålda tjänstebil.

Bland Sverigepremiärerna på eCarExpo finns även bilar som bara rullar på el, som Audis suv e-tron och den betydligt billigare Kia Niro EV. Båda modellerna är hett eftertraktade, inte minst i Norge. De väntas även sälja bra i Sverige.

Kia Niros räckvidd 485 km – enligt nya tuffa körcykeln

Vi provar e-tron i sand – men den ska fungera lika perfekt i snö

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: