Automatisk omkörning i 180 km/h med BMW i5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jun 2023

Med lanseringen av den åttonde generationen av BMW:s 5-serie går det nu att få modellen även med eldrift som BMW i5. Men det är inte den enda nyheten. Nya 5-serien har även fått ett nytt avancerat system för självkörning. På motorväg går det då att släppa ratten i ”under en längre tid” hastigheter på upp till 130 km/h. Exakt hur länge det dröjer innan du måste bekräfta din närvaro genom att ta tag i ratten nämns inte. Bilen ska också hålla koll på att föraren har uppsikt över vägen även om händerna inte är på ratten.

Om det är dags att köra om kan bilen göra det automatiskt och då i ännu högre hastigheter och utan att röra något med handen. En ny funktion gör att det räcker med en blick i ytterbackspegeln för att få bilen att byta fil. Funktionen ska enligt BMW gå att aktivera i hastigheter mellan 60 och 180 km/h.

Men den som sett fram emot avslappnad långpendling här i Sverige får vänta ett tag. Funktionerna har precis blivit tillåtna att använda i Tyskland, som första land i Europa. Sedan tidigare har de blivit godkända i USA och Kanada.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: