BMW ser ökad efterfrågan på elbilar – produktion av i5 startas

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jul 2023

BMW fortsätter att lansera eldrivna versioner av befintliga modellserier. Tidigare i år var det dags för en ny generation av 5-serien som då också fick elmotorer med namnet BMW i5. Vid fabriken i tyska Dingolfing har tillverkningen nu dragits igång av modellen, som kommer med bakhjulsdrift och 340 hästkrafter eller som BMW i5 M60 med fyrhjulsdrift och 517 hästkrafter.

Precis som de eldrivna modellerna i7, iX3 och iX1 kan också i5 tillverkas på samma lina som de fossildrivna versionerna då alla versioner använder samma plattform, eller arkitektur som BMW väljer att kalla det. I år är målet att de eldrivna modellerna ska stå för 15 procent av försäljningen för att till 2030 stiga till 50 procent. Men kanske kommer försäljningen av elbilar växa snabbare än så.

– I början av året förväntade vi oss att orderingången i Europa skulle minska, men det har visat sig vara precis tvärtom, citeras BMW:s produktionschef Milan Nedeljkovic av nyhetssajten Bloomberg inför produktionsstarten av BMW i5.

Efterfrågan på de eldrivna versionerna överstiger alltså BMW:s egna prognoser. I alla fall för Europa och USA, där kundernas intresse för modeller med förbränningsmotorer har stagnerat. På BMW:s största marknad Kina går det däremot som förväntat mer trögt med försäljningen av elbilar. Flera europeiska tillverkare har de senaste månaderna märkt av allt hårdare konkurrens från inhemska elbilstillverkare där. Enligt Milan Nedeljkovic kan den ökade försäljningen i Europa och USA ändå jämna ut tappet som skett i Kina.

Kanske kan det ändras när nästa generations elbilar från BMW lanseras 2025. De går under samlingsnamnet ”Neue Klasse” och först ut blir en eldriven 3-serie samt vad som tidigare har beskrivits som en sportig elsuv. Med Neue Klasse införs också en ny generation batterier som precis som hos Tesla använder sig av cylindriska celler. Enligt BMW blir det genom det möjligt att bygga elbilar med 30 procent längre räckvidd än dagens modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: