Även MG kan börja bygga elbilar i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jul 2024

Det tidigare brittiska märket MG ägs sedan flera år tillbaka av den statliga kinesiska tillverkaren SAIC. Med en rad olika modeller – både helt och delvis eldrivna – inklusive den eldrivna roadstern Cyberster vill MG växa i Europa. Något som även ser ut att innefatta en egen fabrik för tillverkning av elbilar här. Men då inte i MG:s tidigare hemland Storbritannien. Enligt spanska medieuppgifter ser den i stället ut att hamna i norra Spanien.

Beslut uppges komma i september och om SAIC väljer att bygga en fabrik ska den vara i gång till slutet av 2027. Trots planerna på en fabrik i Spanien spelar märkets koppling till Storbrittanien in. Där är MG ännu ett relativt starkt varumärke och från norra Spanien är det nära att skeppa bilarna dit. Men tidigare har även Tjeckien och Ungern ska ha varit på tal, där det sistnämnda landet på senare tid har lockat till sig investeringar kring elbilar från andra kinesiska jättar som biltillverkaren BYD och batteritillverkaren CATL.

När EU för två veckor sedan införde de preliminära strafftullarna på elbilar tillverkade i Kina var det just SAIC som fick högsta procentsatsen på 37,6 procent. Planerar på en fabrik i Europa ska däremot ha tagits långt innan diskussionen om strafftullar infördes. Med MG vill SAIC växa i Europa och en fabrik här skulle även utan strafftullar spara in kostnader kring logistik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: