Batterifabrik byggs i Trollhättan

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

15 mar 2018

Det kinesiska investmentbolaget GSR Capital miljardinvesterar i elbilstillverkaren Nevs. Förutom investeringen på 500 miljoner dollar, motsvarande omkring 4 miljarder kronor, tillkännagav GSR att man tänker bygga en batterifabrik i Trollhättan.

Anläggningen, som ska ligga på Nevs område, ska ha en årproduktionskapacitet på en batterier till uppemot 500 000 elbilar. Det handlar dock inte om celltillverkning, utan om en så kallad sammansättningsfabrik – vilket öppnar dörren för Northvolt, som ju satsar på celltillverkning.

– Nevs uppfyller alla förutsättningar för en sådan tillverkning; god tillgång på elkraft, perfekt läge nära älven, vägar och järnvägar. Vi ligger mitt i Sveriges industriella hjärta, med Nevs, Volvo och många andra företag inom automotive. På Nevs eget industriområdet finns det dessutom mark för en sådan fabrik”, säger Nevs vd Stefan Tilk.

Batterierna ska inte bara användas i Nevs bilar, utan ska även säljas till andra fordonstillverkare.

Investeringen på en halv miljard dollar är viktig för Nevs framtida utvecklingsarbete, men företaget är minst lika nöjda med att en batterifabrik hamnar i Trollhättan, säger företagets kommunikationschef Fredrik Fryklund.

– Symbolvärdet av batterifabriken är enormt stort, säger han och förklarar att det faktum att Nevs bygger bilar i Kina har lett till en oro för att arbetstillfällen försvinner från Trollhättan.

– De inte bara stannar, det kan bli fler jobb.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: