VW:s batterisatsning enligt plan – produktion från 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jun 2024

Ursprungligen skulle Volkswagens batterifabrik i tyska Salzgitter byggas i samarbete med svenska Northvolt. Men koncernen valde att genomföra projektet på egen hand inom dotterbolaget PowerCo. Utöver fabriken i Tyskland bygger PowerCo även en batterifabrik i Spanien, samt en i Kanada.

Och arbetet med alla tre går enligt plan, meddelar nu Volkswagens teknikchef Thomas Schmall. I Salzgitter har de första anläggningarna för tillverkning installerats. Förserieproduktion av battericeller är planerad att dra igång innan årets slut och 2025 väntas fabriken kunna tas i bruk.

Men även när den och de övriga fabrikerna är i gång kommer Volkswagen behöva köpa in battericeller från andra tillverkare, däribland svenska Northvolt som koncernen har investerat stort i. Enligt Thomas Schmall kommer det egna bolaget PowerCo kunna stå för ungefär hälften av de battericeller som Volkswagen behöver.

En viktigt del av Volkswagen batterisatstning är den egna så kallade enhetscellen som är tänkt att användas av alla koncernens elbilar i framtiden. Med det ska kostnaden för batteripaketen kunna sänkas. Först ut att använda den nya cellen väntas bli ID.2all, som nu ser ut att komma ut nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!