Bevisar sig igen – Mercedes tar EQXX på ny långkörning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 mar 2024

Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer har slagit fast att ”Effektivitet är den nya valutan” när det kommer till utveckling av elbilar. För att visa hur det ser ut i praktiken visades konceptet EQXX i början av 2022. Syftet var att ta fram en bil som har 100 mils räckvidd med ett batteri på 100 kWh. Under två långkörningar – från Stuttgart till franska rivieran och andra gången till Silverstone och Mercedes utvecklingscenter för Formel 1 – har EQXX visat att den klarar att köra över 100 mil på en laddning.

Nu har Mercedes varit ute på långkörning med EQXX igen, den här gången i ökenhetta på arabiska halvön. Resan gick från Saudi Arabiens huvudstad Riyad till ett nytt Mercedes Benz Brand Center i Dubai. En sträcka på totalt 1.010 kilometer med både stadstrafik och långa etapper på motorvägar genom öknen. Med temperaturer som delvis bjöd på svettiga 34 grader.

Den totala restiden uppgick till 14 timmar och 42 minuter, inklusive pauser, och genomsnittshastigheten uppges ha varit 80 km/h. Och ännu en gång har EQXX bevisat sig vara en ytterst energieffektiv elbil. När den rullade in vid Mercedescentret i Dubai hade bilen fortfarande kvar 30,9 mils räckvidd i batteriet.

Vid utvecklingen av EQXX har Mercedes tagit ett helhetsgrepp kring att hålla nere energiförbrukningen. Det gäller inte bara det låga luftmotståndet från den strömlinjeformade karossen och den effektiva elmotorn på 204 hästkrafter. Även ett intelligent system för att sänka alla delar där energi går åt ska bidra till en genomsnittsförbrukning på 1 kWh per mil.

Något som överträffades under färden i öknen. Enligt Mercedes uppgick förbrukningen då till 0,74 kWh per mil. Bland annat lyfts effektiviteten hos bilens klimatanläggning med en specialutvecklad värmepump fram. En liknande och vidareutvecklad version av den ska finnas hos den kommande modellen CLA Class, som visades som konceptet under mässan IAA förra hösten.

Under den varma resan kunde också de 117 solcellerna på taket hos EQXX testas på allvar. De alstrade totalt 1,8 kWh el vilket ska ha lett till ytterligare 2,4 mils räckvidd.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: