BMW vill bygga batterier med rent samvete

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 okt 2017

Elbilsbatterier ska bara innehålla ”ren” kobolt. Därför har BMW nu anslutit sig till Responsible Cobalt Initiative som syftar till att ta fram metoder som garanterar att barn- och slavarbetare inte bryter metallen de använder. Miljörisker är en annan aspekt som ska synas. Såväl batteritillverkaren Samsung SDI som teknikjätten Apple är sedan tidigare medlemmar i ”klubben”, som grundades för ett år sedan.

En koboltgruva i Kongo-Kinshasa. FOTO: Julien Harneis/Flickr

En koboltgruva i Kongo-Kinshasa. FOTO: Julien Harneis/Flickr

Responsible Cobalt Initiative kom till eftersom kobolt inte räknas till de så kallade konfliktmineralerna. Detta innebär att arbetsmiljöproblem och barnarbete kan förekomma medan världen är fullt sysselsatt med att granska konfliktmineraler. Eventuella problem väntas också växa i och med att användningen av kobolt ökar.

– BMW-gruppen producerar inte själva kobolt. Samtidigt är vi mycket medvetna om att den ökande efterfrågan på elbilar är kopplad till ett ansvar för hur råvarorna, till exempel kobolt, bryts, säger Ursula Mathar, hållbarhets- och miljöchef på BMW.

Den tyska biltillverkaren utlovar transparens och siktar på att innan årsskiftet publicera en rapport som granskar både underleverantörer och deras underleverantörer.

Rapport: Barn bryter malm till batterikomponenter

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: